Duurzaam
ondernemen.
Bij KernBouw structureren we stapsgewijs ons duurzaam ondernemerschap. We willen de ontwikkelingen meetbaar maken, zodat we hier concrete doelen aan kunnen verbinden. Zo werken we aan de reductie van CO2-emissies aan de hand van de CO2-Prestatieladder en combineren dit met een communicatieplan en ketenparticipatie. Op deze manier willen we stap voor stap verbeteren en ons steentje bijdragen aan een duurzame samenleving én toekomst.
CO2-Prestatieladder niveau 3
KernBouw is gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder niveau 3. De prestatieladder geeft ons handvatten om onze CO2-uitstoot te reduceren, laat onze duurzame doelstellingen zien en koppelt winst voor het milieu en financiële winst aan elkaar. De CO2-Prestatieladder wordt onafhankelijk beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen.
Voor deze certificering hebben we in kaart gebracht (scope 1-2) hoe onze kantoren, bouwplaatsen, timmerfabriek en transportmiddelen scoren op het gebied van energieverbruik en CO2-emissies. Aan de hand van de uitkomsten hebben we verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn we overgestapt op windenergie van Nederlandse herkomst (voor stimulering van aanleg groene energiebronnen in Nederland) voor alle kantoren en bouwplaatsen. Daarnaast zetten we de elektrificatie van ons wagenpark door, zodat we in 2030 de uitstoot hiervan met 80% verminderd hebben ten opzichte van 2020. De volledige planuitwerking is te vinden in ons Kerndocument CO2-Prestatieladder. Lees meer over onze voortgang in 2024 in de halfjaarrapportage van onze scope 1-2 emissies.
Keteninitiatief
Naast onze scope 1-2 reductiedoelstellingen bereidt KernBouw zich voor op verder initiatief in de keten. Zo willen we onze lijn in vooruitstrevende projecten, zoals IKC De Wijde Wereld, voortzetten. Extern bezoeken wij relevante bijeenkomsten van organisaties zoals MVO Nederland, Bouwend Nederland en De Groene Koers. Intern gaan we het gesprek aan met directe ketenpartners en opdrachtgevers, over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en emissiereductie.
Daarnaast doen wij zelf onderzoek naar de ontwikkeling van zaken zoals bijvoorbeeld het materialenpaspoort en een calculatiemodel waarin traditionele en duurzame scholenbouw met elkaar vergeleken kunnen worden.