19 december 2023

Verenigd door teamwork: “je collega’s heb je gewoon keihard nodig ”

Triatleet Hidde Mollee en KernBouw-werkvoorbereider Joshua de Kwant vinden elkaar in hun wil om het beste te halen uit zichzelf én uit het werken met collega’s.

Op papier komen ze uit twee totaal verschillende werelden. De één is Hidde Mollee (19), een triatleet wondende in Sittard met olympische ambities. De ander is Joshua de Kwant (37) uit Hippolytushoef, teamleider bij KernBouw en gedreven op zijn eigen manier. Hidde wordt door KernBouw gesponsord op zijn weg naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028 en daarom leek het Joshua leerzaam en interessant om een dagje met de topsporter mee te lopen… en te fietsen… en te zwemmen. En wat blijkt: “na zo’n intensieve dag hebben we meer met elkaar gemeen dan we dachten”.

Op een zaterdagmorgen in november ontstaat bij Joshua al vroeg het inzicht dat hij en topsporter Hidde misschien dan toch uit enigszins hetzelfde hout gesneden zijn: terwijl de twee zich voorbereiden op het zwemmen van een paar banen in het favoriete olympische bad van Hidde, komen ze tot de conclusie dat ze beide échte ochtendmensen zijn.

Joshua staat op werkdagen rond zes uur op om zijn tijd op het kantoor van KernBouw in het Noord-Hollandse Cruquius zo goed mogelijk te benutten. Hidde, voor wie de wekker minimaal drie dagen per week stipt om kwart over zes ’s ochtends gaat, is zichtbaar van ‘m onder de indruk. “Vroeg opstaan vind ik nog altijd niet het leukste onderdeel van de dag, maar toch houd ik altijd een goed gevoel over aan de zwemtraining”, vertelt de sporter. “Je hebt dan nog de hele dag voor je en tegelijkertijd voelt het alsof je ook al een paar stappen voorloopt op de rest.”

Concurrenten

Later op de ochtend, als de twee er een sessie in de sportschool op hebben zitten, gaat het gesprek over het omgaan met uitdagingen. Joshua: “Voor mij liggen die in het samenwerken binnen een organisatie die uit veel verschillende teams bestaat. In mijn werk bij KernBouw heb ik met verschillende soorten stakeholders te maken en voor elke opdracht blijft het zaak om goed in de gaten te houden wat eenieders aandeel in het behalen van het gestelde doel is. Het einddoel is vaak heel helder, maar de juiste weg daarnaartoe – vooral als team – is uiteindelijk de grootste uitdaging.”

Daar herkent triatleet Hidde zich in, zij het op zijn eigen manier. Want hoewel een triatlon bij uitstek een individuele uitdaging is, vinden alle zwem-, fiets- en hardlooptrainingen van Hidde in groepsverband plaats. “Dat is eigenlijk heel gek: we zijn bijna het hele jaar door collega’s van elkaar, maar een paar uur lang tijdens een competitie dan ineens niet meer. Uiteindelijk zijn we elkaars concurrenten, maar we hebben elkaar op de trainingsdagen ook gewoon keihard nodig. Om de uitdagingen de baas te zijn, elkaar op te beuren, van elkaar te leren en zo samen sterker te worden. Zonder mijn team zou triatlon voor mij een nóg zwaardere sport zijn.”

 Erepodium

Een tweede thema waarin beide heren elkaar goed kunnen vinden, is ‘winnen’. Over het ultieme doel van Hidde hoeft Joshua niet lang na te denken. Maar hoe ziet zijn eigen, spreekwoordelijke Olympische erepodium eruit? “Voor mij is ‘winnen’ het hoogste rendement uit mijn inzet behalen.”

 “Het werk dat mijn team en ik verrichten, draait volledig om onze klanten. Voor hen  willen we het zo goed mogelijk doen, maar soms overstijgt de klantvraag de mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. Dan vind ik het heel sterk om te zien dat één van mijn collega’s zich uit zichzelf opwerpt om op heel klantvriendelijke wijze de grenzen van onze mogelijkheden te bewaken. Een klant tevreden maken binnen de doelen en waarden van KernBouw: dat is voor mij absoluut een juichmoment.”

 De kracht van teamwork

Na een volledige dag rekken, strekken, borstcrawlen en racefietsen, sluiten Hidde en Joshua af met een bord vers gekookte spaghetti. “Echt krachtvoer”, aldus de sporter. In het doornemen van de dag die ze samen hebben doorgebracht, komt Joshua tot de conclusie waarom Hidde en KernBouw zo goed bij elkaar passen:

 “Allereerst is het belang van een sponsor voor een sporttalent me vandaag goed duidelijk geworden. Een olympische droom blijft al snel precies dat als je niet voldoende gesteund wordt door bijvoorbeeld bedrijven die in jouw droom geloven. Daarnaast heb ik ook écht kunnen zien wat KernBouwers als ik kunnen leren van een topsporter zoals Hidde.” Daar gaat de jonge atleet even voor rechtop zitten. Joshua vervolgt: “Dag in, dag uit zet je je in om het allerbeste uit jezelf te halen. Volgens mij kan iedereen daar wat van leren. Of je nu gezonder wil eten, af wil vallen of meer wil gaan sporten: met Hidde in ons kamp hebben we een ontzettend mooie kans om te leren van zijn inzet.”

Hidde knikt en voegt daaraan toe: “Wat mij uit de gesprekken met Joshua is opgevallen, is dat ze bij KernBouw de factor ‘teamwork’ heel goed in de vingers hebben. Misschien nog wel beter dan ik als sporter gewend ben. Want in een positieve werksfeer – waarin mensen op een aangename manier met elkaar omgaan en waar er oog is voor het doel én voor elkaar – daar presteer je het best. Daar kan ik écht nog wel wat van leren.”

 Joshua pakt de kans dan ook direct aan om een vervolg op de meeloopdag met Hidde te plannen. Maar dan op ‘zijn’ terrein: de afdeling Werkvoorbereiding van KernBouw. Hidde – iemand die een uitdaging niet zomaar uit de weg gaat – slikt een volle mond spaghetti weg en accepteert. De sporter voegt daaraan toe: “Dan ben ik vooral benieuwd hoe je daar in teamverband werkt. Want je collega’s, die heb je niet altijd voor het kiezen, maar je moet het er tóch mee doen.” Daar kan Joshua alvast zijn KernBouw-ervaring over delen: “Het belangrijkste is om in gesprek te blijven met elkaar. Dan helpt het om jezelf regelmatig de vraag te stellen ‘wat heb ik nodig van mijn team?’, bijvoorbeeld tijdens voortgangsgespreken. Een goede collega – iemand die er écht voor wil gaan – heeft ook ruimte voor feedback en verbetering.”

Verwacht binnenkort het vervolg op dit artikel, waarin de door KernBouw gesponsorde triatleet Hidde Mollee een dagje meeloopt met werkvoorbereider Joshua de Kwant.

KernBouw. Duurzaam Vakmanschap.